Burgerlijk, Duurzaam, familie

Grote wasjes, kleine wasjes

Van de week heb ik weer eens een rekensommetjes gemaakt. Lukas is nu 14 weken oud. De eerste 4 weken hebben we wegwerpluiers gebruikt. En die gingen er rap doorheen kan ik je zeggen! De lade vol met een jumbopak van ruim 100 luiers, en twee weken later was de lade alweer leeg. Flink veel plastic en flink veel afval. Ik was blij dat ik na een paar weken aan de wasbare luiers begon. En nog steeds hebben we er flink veel gemak van!

Ik had mij tijdens mijn zwangerschap al verdiept in de wasbare luiers en alleen al bij het zien van de leuke printjes was ik stiekem eigenlijk al verkocht. Nu nog mijn man overtuigen. Hij had eerst zijn twijfels, maar na wat uitleg van mijn research (“Nee, het is echt niet veel ingewikkelder dan een normale luier. En als we het toch moeten leren bij ons eerste kindje, waarom dan niet meteen op deze manier?”) kon ik hem wel overtuigen om het te proberen. En het mooie was: juist toen Lukas er was, en hij de volle lade wegwerpluiers rap zag opgaan, zat hij bijna te trappelen om met de wasbare luiers te beginnen. Want de container zat op deze manier ook flink snel vol.

Vooraf hebben we de voor- en nadelen flink afgewogen. En veel op internet gelezen en gezocht naar het systeem (ja, er zijn verschillende ‘systemen’ bij wasbare luiers) dat ons het meeste aansprak. De luiers zijn een flinke investering in één keer. Maar als je het optelt ben je datzelfde geld (zelfs meer) ook kwijt als je een paar jaar achter elkaar wegwerpluiers gebruikt. Wat we sowieso vanaf dag 1 hebben gebruikt zijn wasbare billendoekjes. Super simpel, want eigenlijk is het niet meer dan een klein zacht washandje, beetje water, en dan de billen poetsen. Scheelt ook weer flink wat pakken vochtige poetsdoekjes (waar vaak toch weer allerlei chemicaliën in zitten verwerkt).

Mijn man en ik zijn nu allebei helemaal gewend aan de wasbare luiers. Soms is het nog een beetje zoeken hoeveel inleggers we gebruiken bij de luiers, omdat Lukas een behoorlijk grote plasser blijkt te zijn. Het is een best dik pakket om zijn billen, dus de leuke box-pakjes voor baby’s zijn helaas aan ons niet besteed omdat dat niet past. En ja, wasbare luiers betekent meer was. Maar in onze kraamweek kwamen we er al meteen achter dat je met een baby vaker een was draait. Want: eigen kleding onder de kwijl/spuug, flink veel hydrofiele lappen gaan er doorheen, spuugdoekjes, kleding van de baby omdat hij zichzelf onder plast, en noem zo maar op. Nu zit ‘om de dag een extra luierwas’ helemaal in onze routine. En in de zomer kan je de luiers ook nog eens lekker in de zon aan de lijn laten drogen.

Mijn grootste motivatie om te kiezen voor wasbare luiers is toch echt het milieu. Tegenwoordig ligt de natuur flink onder druk en op tv vind je al programma’s over ‘vliegschaamte’ en ‘baar-schaamte’. Dus ik vind het onze plicht om Lukas op te laten groeien waarbij duurzaam gedrag het nieuwe normaal is. We hebben nu al 10 weken x 7 dagen x 7 luiers per dag (gemiddeld) = 490 wegwerpluiers bespaard! En dat al na ruim 2 maanden. Later kwam ik er ook nog eens achter dat het merk waarvan we de luiers hebben, zich ook inzet voor bedreigde diersoorten. Vandaar al die leuke printjes met cheeta’s, rode panda’s en orang-oetans! Nog een dikke pluspunt. Al helemaal voor iemand als ik, die zich dagelijks bezig houdt met natuureducatie.

#feelgood 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s