Burgerlijk, familie

Een nieuw begin: moeder in wording

Dat er bij een eerste zwangerschap veel komt kijken, dat is niet gelogen. En daar kom je pas achter als je er middenin zit. Dan voel je pas hoe je lichaam verandert, hoe je je levensstijl moet aanpassen en wat hormonen met een vrouw kunnen doen. Vandaag begin ik alweer aan mijn laatste trimester. 2022 zal voor ons het jaar worden van een nieuw begin.

Dat besef dat je buik groter wordt dan je borsten, en als je naar beneden kijkt je eigen tenen niet meer kan zien. De beginnende ongemakken van een groeiende buik, een klein hummeltje wat al behoorlijk kan schoppen en bewegen, nog maar kleine rondjes kunnen wandelen, mijn buik in de knel bij het aantrekken van schoenen… En netseldrang? Ontzettend! Op een vrije dag bedenken: dit zou toch wel leuk zijn om samen met een kleine hummeltje door te brengen. Of straks even met de kinderwagen naar oma en opa toe. Steeds meer ongemakken, maar ook steeds meer klaar om moeder te worden.

En de decembermaand is dan meteen zo’n periode die je voor het laatst met zijn tweeën onderneemt. Onze laatste vakantie, voor het laatst de feestdagen vieren zonder kind. Alles gaat veranderen… En bij het aftellen naar 2022 voelde dat ineens heel echt! Na de meeste mijlpalen in ons leven (bijv. onze bruiloft en onze huwelijksreis) pak je na een paar dagen weer je gewone leven op. Maar dat zal na mijn bevalling niet het geval zijn. Ons hele leven zal per direct compleet veranderen.

Ik wilde altijd al een kind. Maar ik was niet het type die daar vanaf haar 20e al een obsessie voor had. Want zo’n zwangerschap vond ik vooraf al behoorlijk spannend. Ik kon al paniekeren bij het idee van een bevalling en laat staan het opvoeden van een klein mensje! Maar op een gegeven moment veranderen die gedachten. En als je iets wilt moet je er dan toch maar aan beginnen. Onze wens werd verhoord en op dat moment ging ik mee in de achtbaan. En ik ben blij dat ik die mindset kon aanzetten bij mezelf. Vooral omdat ik op veel andere vlakken altijd een behoorlijke controlfreak ben. Maar al snel voelde ik bij de eerste veranderingen in mijn lichaam dat ik eigenlijk geen keus had. De moederhormonen namen mijn lichaam over. De enige optie was: go with the flow.

De eerste periode voelde het allemaal heel onwerkelijk. Zelfs bij het zien van ons kind tijdens een echo, voelde het nog steeds niet alsof het waar was. Maar nu durf ik meer op mijn lichaam te vertrouwen. Er is een programma aangegaan. Het programma ‘maak-een-kind’. En ik vertrouw erop dat mijn lichaam precies weet hoe dat moet. Want ik heb er zelf geen ervaring mee. Verhalen lezen over andere zwangerschappen doe ik niet. Op die manier kan ik mezelf juist alleen maar gek maken, en dat heeft geen zin. Want je weet nooit van te voren hoe het bij jou gaat. Elke vrouw ervaart haar zwangerschap anders. Dus mijzelf nu al druk maken of ik bij de bevalling een keizersnee moet of niet, dat heeft helemaal geen zin.

De grootste les die ik nu al heb geleerd: ontspanning is key! Dus daar werk ik aan. Dat ik anders moet eten, mijn werk op een lager pitje moet zetten, mijn agenda minder vol moet plannen en meer dan ooit moet luisteren naar mijn lichaam, is even wennen. Maar ergens is het een goede verandering die mijn lichaam mij opdringt. En nog steeds vind ik het moeilijk. Als ik een paar uur op de bank heb gelegen voel ik mij al snel lui en niet nuttig. Maar ondertussen is mijn lichaam een kindje aan het maken. Dus druk ben je zeker wel. En dat leer ik steeds meer te accepteren. Het is een gewoonte om elk moment van de dag ergens mee bezig te zijn en mee te gaan in de snelheid van de maatschappij. Maar mijn lichaam laat weten dat ik dat nu niet moet doen. Mijn werk druk ik steeds meer opzij: nu even niet. Ik leer van de rust te genieten. En ik hoop dat ik die rust ook na mijn zwangerschap kan blijven vasthouden.

In 2021 was onze huwelijksreis toch wel het grote hoogtepunt. We hadden er heel lang naar uitgekeken. En achteraf kom je erachter dat de reis ook nog eens zeer vruchtbaar was. Meteen werden we in een nieuwe wereld gestort. Nu is IJsland een heerlijke herinnering (waar we graag nog een keer naar terug willen) en de start van een rollercoaster. 2022 zal het jaar zijn dat ons leven compleet zal veranderen. En ik ben heel benieuwd hoe dat gaat verlopen. Maar ik hoop van harte dat ik mijn huidige mindset kan voortzetten: just go with the flow.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s