Buitenland, huwelijksreis, Natuur

Onze reis door IJsland: dag 7 t/m 9

Afgelopen zomer konden wij eindelijk onze huwelijksreis maken naar de Faeröer eilanden en IJsland. Ik vertel jullie graag wat voor moois we allemaal hebben gezien. Na een flinke bootreis en een bezoek aan de Faeröer eilanden konden we eindelijk genieten van IJsland! Een land vol landschappen die ontstaan zijn door vuur en/of ijs. We hebben onze ogen uitgekeken.

Dag 7: verbazing na verbazing

We hebben heerlijk geslapen in ons kleine knusse huisje. Ik was al vroeg uit bed en heb meteen eten klaargemaakt voor onderweg. We hadden weer een mooie route op de planning en ik kon niet wachten er weer op uit te gaan. Het was in de ochtend helaas wat mistig, maar toen we eenmaal op de weg reden, zagen we dat zelfs mist veel kan toevoegen aan een land. Op naar de eerste geplande stop: de gletsjermeren en Diamond beach.

Heel bijzonder om de afgebrokkelde stukken ijs in een mist bedekt meer te zien drijven, terwijl ze naar zee stroomden en daar door de golven weer op het strand terecht kwamen. En tussen de jagende sternen en jonge eidereendjes zagen we ook nog een paar zeehonden zwemmen.

We reden door naar Svartifoss. Een waterval met mooie basaltkolommen eromheen. Het pad naar de waterval was populair en druk, maar voor de terugweg kozen we een andere route en liepen door mooie berglandschappen waar het een stuk rustiger was. De lunch aten we bovenop een hoge berg met een prachtig panorama-uitzicht op de gletsjers.

Na de wandeling reden we door, langs enorme gletsjers, uitgestrekte zwarte stranden en oude lavavelden. Wat een verscheidenheid aan landschappen en allemaal zo mooi. Een paar keer snel stoppen om even te kijken en uiteindelijk kwamen we uit bij een hele mooie grote kloof waar we een stuk hebben gelopen. Vlakbij Vik was onze overnachtingsplek, maar eerst nog naar het gevaarlijkste strand van IJsland: Reynisfjara. Enorme golven vanuit de Atlantische oceaan en mooie rosten met basaltkolommen. Je werd overal gewaarschuwd voor ‘sneaker-waves’ die je konden verrassen en meesleuren. En ja, die hebben we gezien, en dat is echt wel oppassen geblazen. Je zou niet de eerste toerist zijn die door de oceaan zo wordt meegesleurd.

Uiteindelijk na een lange dag op pad, kwamen we weer voldaan en moe aan bij onze overnachtingsplek. Weer een leuk hutje met een veranda en van alle gemakken voorzien.

Dag 8: van muts naar bikini

We waren nu een week van huis, maar het voelde al veel langer. Wat hadden we al veel gezien op de Faeröer en nu ook al in onze eerste paar dagen op IJsland. Na een goede nachtrust vonden we het wel lekker om even wakker te worden langs de kust. We zaten dicht bij zee en konden vanaf ons hutje zo de zwarte stranden oplopen. Heerlijk om zo met z’n tweeën de dag te beginnen aan de ruige Atlantische kust. De golven kwamen behoorlijk hoog en met de harde wind kon je goed de muts gebruiken.

Met nieuwe energie reden we naar Skogafoss. We hadden ondertussen al best wat watervallen gezien, maar ik wist al: dit verveeld nooit. Een grote muur van water dat naar beneden komt met opstuivend water en (als je geluk hebt) ook nog een mooie regenboog in het zonnetje.

Door naar Seljalandsfoss, de beroemde waterval van IJsland waar je achterlangs kan lopen. Het was dan ook behoorlijk druk met toeristen. We zagen veel mensen in regenjassen lopen ondanks het zonnige weer. Geen overbodige luxe, aangezien je behoorlijk nat werd van het opstuivende water. Een stukje verder liepen we naar een kleinere waterval die verborgen lag in een kloof. Wat een mooie plek!

We reden door naar Reykjadalur. Een geothermisch gebied waar we naar een hotspring hebben gewandeld. De rivier was daar op een natuurlijke manier opgewarmd, dus in de bikini en zwembroek konden we even lekker chillen in het water. Het voelde bijna als een dagje strand, maar met al die ruige landschappen om je heen (en de zwavellucht) is het toch echt wel een unieke IJsland-ervaring!

Eind van de dag reden we naar ons volgende hutje. Wat dit keer een hele grote blokhut was, met een hottub op de veranda! Op deze plek zouden we drie nachten slapen, dus die hottub hebben we zeker een paar keer gebruikt!

Dag 9: toeristische plekken bezoeken

Vandaag zouden we de beroemde ‘Golden Circle’ route rijden. We gingen op tijd eruit, zodat we nog een beetje voor de drukte aan zouden zijn, want deze route wordt dagelijks goed bezocht door toeristen. We hoefden deze keer niet in te pakken, dus rond 8 uur konden we al vertrekken.

Naast de drie toeristische highlights Geysir, Gullfoss en Thingvellir hebben we eerst nog Kerid, (een grote krater gevuld met water) en Faxi, (een brede waterval waar we helemaal alleen waren) meegepakt.

Richting het gebied van Geysir zagen we op afstand al stoom uit de aarde komen. Hoe dit allemaal precies werkt op aardrijkskundig gebied weten we nog steeds niet helemaal, maar bizar was het wel. We liepen langs plassen met kokend water en we keken een paar keer naar de eruptie van Strokkur. Na een mooie wandeling door het gebied met mooie vergezichten, hebben we nog even een pauze genomen met een taartje in het restaurant.

De volgende stop was de gigantische Gullfoss. Wat een natuurgeweld en wat een gigantisch grote waterval. Deze heeft ons echt doen verbazen. En ik kreeg met moeite de waterval in zijn geheel op de foto.

En alsof IJsland nog niet genoeg mooie natuur heeft, reden we zo het beschermde Thingvellir National Park binnen. Je vindt er super mooie bergen, een grote kloof, een waterval en een gigantisch groot meer. Maar er zit vooral een belangrijke geschiedenis achter dit gebied. We konden ons hier prima nog een paar uur vermaken, je bleef kijken. Maar op een gegeven moment was de energie op. We reden terug naar onze hut, en gingen heerlijk de hottub in om uit te rusten.

Wil je weten hoe onze reis verder verliep? Lees het vervolg binnenkort op mijn blog!
Kan je niet wachten? Bekijk dan op deze pagina’s nog meer foto’s van onze reis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s