Buitenland, huwelijksreis, Natuur

Onze reis naar IJsland: dag 1 t/m 3

We zijn alweer terug van onze geweldige huwelijksreis waar wij zo lang naar uitkeken. Maar wat misschien wel net zo fijn is: het nagenieten, er over vertellen, en de foto’s voor de zoveelste keer bekijken. Niets zo leuk om jullie dus een klein verslag te geven over alle avonturen die wij hebben beleeft. Want wow, mijn hoofd loopt er gewoon nog steeds van over. Wat een indrukken kan je hebben in een paar weken tijd! Het voelde alsof we maanden weg zijn geweest. Ik kan jullie ook niet alles in één keer vertellen, want dat wordt veel te veel. Laat ik beginnen met de eerste paar dagen.

Dag 1: de heenreis naar Denemarken

Eindelijk vertrokken we. Het ging nu echt gebeuren. Na vele dagen voorbereiding, veel stress rondom corona-regels en het regelen van de juiste papieren, stonden alle spullen klaar en de auto was volgeladen. Buiten hoorden we de jeugd van Hardenberg luidruchtig naar huis fietsen na een wilde nacht stappen. En wij waren midden in de nacht wakker, na een paar onrustige uren slaap. De hersens draaiden meteen op volle toeren om voor de zoveelste keer alle lijstjes af te vinken en de laatste spullen mee te nemen. We waren er helemaal klaar voor. Mijn man reed het eerste stuk zodat ik eerst nog kon slapen. Maar of dat lukte..? Vlak voor we de grens passeerden bedacht ik mij ineens: “Oh nee, de vers gesmeerde broodjes liggen nog in de koelkast!” Tja, omkeren was geen optie meer… Jammer maar helaas. Gelukkig was dat het enige wat we vergeten waren.

Het tweede stuk van de autorit reed ik. We waren nu bijna bij de grens van Denemarken. En ja hoor, met ons opvallende gele NL-kenteken werden wij uiteraard eruit gepikt voor controle. Paspoort laten zien en corona-papieren. Spannend hoor! Was alles in orde? De meneer kon nauwelijks Engels, en het leek of hij er niks van begreep, maar uiteindelijk mochten we wel door. Pff, opluchting! Dat was onze eerste kennismaking met Denemarken…

Bij een volgende stop even een warme chocolademelk (in juli!), de benen weer even strekken en daarna het laatste stukje rijden. Alles was volgens planning gegaan en we kwamen ruim op tijd aan bij de incheckpoort van de Smyril Line Ferry. We mochten bijna als eerste de boot op. En wat voor boot! De M/S Norröna van 32 meter hoog met 4 restaurants, 10 verdiepingen, ruimte voor 800 auto’s en 300 slaaphutten! Zodra we aan boord konden gingen we meteen op verkenning uit. Waar zit onze hut en waar zit… de rest? We vertrokken eind van de middag, met een zonnetje boven het water en een mooie rustige Noordzee. Nu konden we echt ontspannen en onze reis was begonnen!

Dag 2: de aankomst op de Faeröer eilanden

De volgende dag kwamen we zonder zeebenen uit bed. Allebei wat gammel van de honger (of van het geschommel?), dus maar meteen aankleden en naar het ontbijtbuffet. Waar het diner niet heel bijzonder was, was het ontbijt heerlijk uitgebreid. Altijd lekker als je je dag kan beginnen met pannenkoeken! Wat een verwennerij, als je dan ook nog uitzicht hebt op zee en het ochtendzonnetje in je gezicht schijnt. Al dat water om ons heen had iets rustgevends.

Verder hebben we ons de hele dag op de boot vermaakt. We zouden pas in de avond aankomen op de Faeröer eilanden. Dus een beetje lezen, Rummikub spelen, kruiswoordpuzzels oplossen, buiten op het dek zitten en luisteren naar een informatiebijeenkomst over de Faeröer eilanden. Onderweg zagen we veel Jan van Genten voorbij vliegen en we hadden even internet-bereik langs de kust van de Shetlandeilanden.

’s Avonds laat zagen we ineens de eerste eilanden van de Faeröer aan de horizon verschijnen. Het was mistig, dus het gaf een mysterieus effect, maar de kriebels begonnen gelijk te fladderen in mijn buik. We waren er bijna! Wauw, om dan al die grote bergen en kliffen vanaf het water op je af te zien komen. Zo gaaf! Maar zo ineens zaten we in een dikke mistbank en zagen we helemaal niks meer. Tot we het volgende moment al in Tórshavn waren. Het duurde nog een poos voor we van de boot mochten, want als eerste erop betekent als laatste eraf. Uiteindelijk kwamen we rond middernacht aan bij ons hotel. Meteen gingen we uitgeput naar bed.

Dag 3: onze eerste kennismaking met de Faeröer eilanden

We werden wakker op de Faeröer eilanden. Met daglicht konden we eindelijk deze mooie plek aanschouwen. En meteen stonden we te springen om het land te ontdekken! Dus hup die auto in! Alleen al tijdens het rijden stond onze mond continu open. Hoge bergen, steile kliffen, diepe dalen en super mooie fjorden. Oh, pas op! Een schaap op de weg! Die kwamen we vaker tegen dan mensen en hebben altijd voorrang op de Faeröer.

Het eerste dorpje wat we ontdekte was Kirkjuböur. Een idyllisch dorpje dat een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de Faeröer. Het was er zo heerlijk stil en sereen. We moesten elkaar nog een paar keer knijpen om te geloven dat we hier echt waren.

We reden door naar het eiland Vágar. Rond het grote meer Sörvágsvatn maakten we een wandeling naar de Bösdallafossur. Een waterval die vanaf het meer de zee in stroomde. Dit voelde echt als ruige natuur en de kliffen van een paar honderd meter hoog konden we nu van dichtbij zien. Na de wandeling reden we naar het dorpje Gásadalur waar ook de waterval Múlafossar te zien was. Je kon er alleen komen door een smalle eenbaanstunnel die dwars door de berg ging. Dat is geen pretje kan ik je zeggen, als er een vrachtwagen op je afkomt! Aan de andere kant van de berg was helaas veel bewolking, wat 300 dagen in het jaar heel normaal is op de Faeröer eilanden. Nu konden we niet de mooie grote berg achter het dorp zien, maar bij de waterval zagen we door de verrekijker al wel de eerste papegaaiduikers broeden op de klif! Zo schattig.

Na zo’n eerste vermoeiende, maar super mooie dag, konden we niet wachten op wat we nog meer zouden zien! In Tórshavn probeerde we ’s avonds nog een plekje te bemachtigen in een restaurant om lekker te kunnen eten, maar alles was vol! Dus dan maar broodjes en een borrel in het hotel.

Wil je weten hoe onze reis verder verliep? Lees het vervolg binnenkort op mijn blog!
Kan je niet wachten? Bekijk dan alvast wat foto’s van onze reis!

2 gedachten over “Onze reis naar IJsland: dag 1 t/m 3”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s