Dieren, Kat

Kan je je kat trainen?

Veel binnen zitten vanwege een corona-lockdown: het doet wat met je. Op een gegeven moment ga je vanzelf tegen je kat praten omdat je verder niemand om je heen hebt. Oh nee, dat doe ik altijd al! 🙂 Ondanks dat onze Flip een duidelijke voorkeur heeft voor mijn man, blijf ik hem liefde en aandacht geven. Of hij het nou wilt of niet. Het is gewoon gezellig, ze zijn zo zacht en ze oordelen je (meestal) niet. Nou ben ik ook zo’n crazy cat-lady die bedacht heeft om Flip te trainen. Te willen trainen eigenlijk. Want een kat is geen kat als hij niet gewoon zijn eigen plan trekt.

Het stond hem echt super schattig als kitten: zijn blauwe riempje.

Toen we Flip als kitten in huis namen, had ik hele mooie plannen met hem. Want zo’n jong dier, die kan je vast nog van alles leren. En ja, ik had op internet al veel filmpjes gezien waarbij katten mee gingen in de auto, mee liepen aan een riempje of in een rugzak mee naar buiten gingen. Hoe tof is dat. En ja, ik wilde dat ook. Maar goed, ik ben geen dierentrainer en katten hebben nou eenmaal een uniek eigen(wijs) karakter. Dus zoals je wel zal verwachten, liep het allemaal heel anders.

Hier maakte hij nog gebruik van zijn eigen ‘toren’.

Wellicht dat het aan mij ligt, misschien ben ik niet consequent genoeg geweest, maar al die toffe dingen zijn niet gelukt. Kan Flip aan een riempje meelopen? Nope. Hij trekt net zo hard terug, met als resultaat dat de hele lijn verwart zit in de bosjes, je zelf ook over de schutting heen moet springen en Flip zichzelf ophangt. Kan Flip mee in de auto? Nope. Hij raakt vreselijk gestressd, begint te hijgen en als je hem loslaat (don’t try this at home!) loopt hij over de hoofdsteunen en als je niet oppast tussen je rem- en gaspedaal. Ook een beetje gevaarlijk dus, dat wil je zo’n dier niet aandoen. Blijft Flip in een rugzak zitten? Soort van. Hij zit graag in tassen en kartonnen dozen zijn zijn absolute favoriet. Maar hem daarin meenemen, dat is een brug te ver. Meneer laat zich niet vertellen waar hij moet zitten, hij zit ook nooit in zijn mandje. Het moet op zijn manier.

Dan is de vraag: wat is er dan wel gelukt met de ‘training’ van Flip? We kunnen zijn nagels knippen! Mijn man legt hem op zijn rug tussen zijn benen en we kunnen ongestoord zijn teennageltjes knippen. Dit hebben we elke keer veel herhaald met flink wat knuffels tussendoor, en nu vind hij het wel leuk om tijdens zijn ‘pedicure’ even de wereld ondersteboven te bekijken. Geen centje pijn! Vooral onze armen, benen en bank zijn hier erg dankbaar voor. Ook heb ik hem geleerd om te gaan zitten voordat hij zijn zachtvoer krijgt. Als er lekker eten tegenover staat dan wilt vaak elk dier wel wat voor je doen. En als hij in een goede bui is, dan wilt hij ook nog wel eens een pootje geven. Zolang hij er maar een lekker snoepje voor krijgt.

King of the Thrones. Flip zit waar hij maar wil.

Op sommige momenten kwamen we erachter: volgens mij heeft Flip nu ONS wat geleerd. Want als diereneigenaar doe je natuurlijk alles voor je ‘fluffy haarbal’.

Neem nou deze situatie: Flip zit met zijn pootje aan een plant te hengelen. Die plant gaat alle kanten op, en de takken breken bijna, dus dat wil ik niet hebben. Om hem daar dus weg te halen, roepen we Flip en aaien hem daarna. Hij komt heel gretig, want hij heeft de link gelegd: als ik kom krijg ik knuffels. Oftewel, als hij nu aandacht wilt gaat hij aan de plant zitten. Hij kijkt ook duidelijk naar ons, terwijl hij aan de plant zit, in afwachting tot we hem roepen en aandacht geven. Tja,.. een beetje omgedraaide wereld dus. Niet helemaal de bedoeling.

Struikelgevaar is vrij normaal in ons huis: Flip volgt je overal.

Dat Flip slim is, daar is geen twijfel over mogelijk. Hij heeft namelijk heel goed door wanneer er ergens eten valt te halen. Soms als we boterhamworst, kaas of ham op ons brood doen in de keuken, krijgt Flip ook een klein stukje. Want tja, zo’n lieve snoet wil je soms ook trakteren op iets lekkers. Nu staat hij dus al naast ons wanneer we de boterhamworst nog maar uit de koelkast pakken. Oeps,..

Wat Flip ook heel snel doorhad: het spelletje met een lekker snoepje verstopt in een bal. Eigenlijk is het hondenbal, je kan er snoepjes/brokjes in stoppen, er zit een gat in en als hij rolt dan valt er af en toe een snoepje uit. Ik moest het een paar keer voordoen hoe het werkt, maar als je nu de bal aan Flip laat zien, wordt hij helemaal vrolijk. En waar hij normaal best lomp en hard kan slaan, drukt hij de bal heel zachtjes en voorzichtig vooruit met zijn neus of pootje. Alsof hij bang is dat hij kapot gaat. Schattig toch! Dus ja, zolang er maar eten tegenover staat, dan doet hij het wel.

Dus kan je je kat trainen? Dan moet je vooral oppassen dat hij/zij JOU niet traint. Ze zijn slimmer dan ze eruit zien, zelfs als ze de hele dag liggen te maffen. En of het lukt, ligt waarschijnlijk aan het karakter van je kat en aan jezelf, maar zolang er voedsel tegenover staat doen ze al snel wat voor je. Wat belangrijk is: geniet gewoon lekker van je dier. En dan maakt het helemaal niet uit of ze een pootje kunnen geven of niet 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s