Voor degene die het hebben gemist: vorige week was het de nationale week zonder vlees. Een goed initiatief om mensen kennis te laten maken met een levensstijl zonder vlees. Ik ben iemand die bezig is met een duurzaam milieu, dus moedig deze initiatieven zekere aan. Ik weet niet of ik zelf een complete vegetariër wil worden, daarvoor vind ik vlees toch wel erg lekker. Maar elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dus een flexitariër wil ik mezelf wel noemen. Bij een lekker vegetarisch gerecht mis je het vlees totaal niet en het is vaak nog makkelijk te bereiden ook. En het belangrijkste is toch wel dat je met weinig moeite een positieve impact hebt op dier en milieu.
Na het zelf willen, is nog het meest moeilijk om anderen in je huishouden ook te overtuigen een paar dagen in de week geen vlees te eten. Of je moet elke dag twee soorten diners willen koken. En met een grote vleesetende man in huis, die het liefst elke dag een grote sappige karbonade op zijn bord heeft na een lange dag werken… tja, hoe ga je die discussie dan aan? Gelukkig was het bij mij niet zo heel moeilijk. Vooral omdat ik altijd degene ben die bij ons het weekmenu bedenk. Dus ik zet gewoon 2 of 3 keer per week een vegetarisch gerecht op de planning. En nog een voordeel: het scheelt ook behoorlijk in de portemonnee als je geen of minder vlees koopt.
Een vegetarische maaltijd maken is ook helemaal niet moeilijk. Je hebt hele lekkere vleesvervangers in de supermarkt liggen of je laat (ja echt, zo simpel is het) het vlees gewoon weg, bijvoorbeeld bij een pastagerecht of maaltijdsalade. Want als ik ineens iets anders bedacht heb, dan moet het voor mijn man vooral niet ingewikkeld zijn als hij het gerecht moet koken. En mist hij achteraf het vlees? Vaak niet! Dus uiteindelijk is de overvang van ‘wel vlees’ naar ‘geen vlees’ helemaal niet zo heftig als wel eens wordt gedacht. Vooral niet als je met 1 of 2 dagen in de week begint. Al moet je dan natuurlijk niet het ontbijt en de lunch vergeten!
Vlees blijft natuurlijk wel heel gezond. Ik hoor van mensen die veganistisch eten wel eens dat ze behoorlijk wat vitaminen moeten bijslikken om geen tekorten op te lopen. Dat vind ik dan wel weer een extreme stap, puur voor het milieu. Want natuurlijke voedingsmiddelen blijven in mijn ogen het beste voor je gezondheid. Ik slik zelf geen enkele vitamine bij. Dus vlees blijft in mijn ogen, als bouwstof voor je lichaam toch wel nodig. Als we thuis vlees eten probeer ik wel zoveel mogelijk kip of vis te eten. Deze bevatten alle gezonde eiwitten en ijzers die je nodig hebt en hebben de minste impact op het milieu.
Je levensstijl aanpassen kan dus met kleine simpele wijzigingen. En tegenwoordig is het allang geen taboe meer om vegetariër of zelfs veganist te zijn. De supermarkten hebben al uitgebreide vegetarische assortimenten en je vindt overal lekkere vegetarische recepten. Ben jij ook flexitariër of vegetariër en heb je nog tips voor mij? Laat het weten in de reacties!
Geen tips hier! Je doet het hartstikke goed. Zelf eten mijn vriend en ik ook nog maar 2 of 3 per week vlees en we missen het helemaal niet!
LikeLike
Jij ook goed bezig Lisa! 😉
LikeLike