Burgerlijk, Duurzaam, Natuur

Voorjaar in de bol

Zo koud en winters als het twee weken geleden was, zo warm en zonnig was het de afgelopen dagen. Ik vind het toch altijd wel grappig dat zodra het maar een beetje zonnig en warm wordt gelijk heel Nederland weer naar buiten trekt. En dit keer dan niet voor de sneeuw. Ik geef ze groot gelijk, want ik doe er zelf ook aan mee. Heerlijk die warme voorjaarszon op je gezicht! Al vind ik een korte broek dragen en toeren met de Cabrio (wat ik dus ook heb gezien) nog niet helemaal passen half februari…

Het warmere weer doet gelijk denken aan het voorjaar en dat lekkere terrasje in de zon. Al moeten we daar nog wel even op wachten. Het voorjaar betekent ook weer heerlijk tuinieren en rondhangen in de tuin. Dat is tijdens de lockdown beter geschikt. Zodra de eerste zonnestralen weer gaan schijnen en de temperatuur weer oploopt, gaat iedereen bij ons in de straat aan het tuinieren. En ja, wij dus ook. Super burgerlijk. Maar na weken binnen zitten is het fijn om weer even samen fysiek bezig te zijn. En na zo’n sombere winter sta ik te trappelen om de tuin weer helemaal lente- en zomerklaar te maken. Het geeft zo’n voldoening om in het voorjaar alle planten weer mooi groen en in bloei te zien. Dus wij hebben al flink lopen knippen en snoeien, tot ik er drie dagen spierpijn van had!

Biodiversiteit in de voortuin!

Afgelopen jaar kreeg ik regelmatig complimenten over onze voortuin. Ik had er heel veel zaadjes geplant van een wilde bloemenmix. Super goed voor de bijen en vlinders! En wat een mooi kleurrijk bloemenbed kwam daaruit. Veel mensen die langs liepen zeiden: “Oh wat prachtig zeg al die bloemen, dat kost vast veel onderhoud!” De grap is: ik heb er helemaal geen onderhoud aan. Af en toe een beetje onkruid trekken, maar niet te veel want eigenlijk waren al die bloemen ‘onkruid’. Ik liet het gewoon lekker wild zijn gang gaan. Al voelde ik mij soms wel wat schuldig tegenover onze buren, aangezien zij allebei een perfect aangehakte voortuin hebben zonder enig sprietje onkruid. Maar hé, ik wil mijn steentje bijdragen aan de biodiversiteit van Nederland!

Ook afgelopen herfst heb ik de bladeren in de voortuin niet weggehakt. Het zag eruit als een behoorlijke rommelige bedoening met al die uitgebloeide bloemen (tegenover de weer perfect aangeharkte en bladvrije voortuinen van onze buren), maar zo werd wel de grond goed beschermt tegen de vorst. Afgelopen weekend heb ik uiteindelijk wel een laag bladeren weggehaald, zodat de onderliggende bloemen weer ruimte krijgen om te bloeien. Wat een kriebelbeestjes kwam ik tegen! Ik heb nog nooit zo vaak ‘sorry’ gezegd tegen lieveheerstbeestjes, wormen, en rupsen, want ik had ze behoorlijk verstoord! Maar onder het bladerdek waren al veel plantjes opnieuw aan het groeien, wat mij wel deed overtuigen dat ik afgelopen herfst de juiste keuze had gemaakt.

Bosje hier, bosje daar.

In de achtertuin hebben we ook een plek vrijgemaakt waar we nog een aantal inheemse struiken en boompjes willen planten. Ik kwam namelijk een super goed initiatief tegen van Intratuin in samenwerking met IVN (Instituur voor Natuureducatie) en WNF. Je kon een pakketje bestellen met inheemse struiken en boompjes en tegelijk zouden er dan 3 bomen in de tropen worden geplant. Er zitten ook instructies bij hoe je zelf een ‘mini-bos’ kan creeëren in je tuin, en informatie over wat je nog meer kan doen voor de biodiversiteit van Nederland. Ik doe hier zelf best mijn best voor. Ik heb al behoorlijk wat insectenhotels in de tuin en bij de aankoop van nieuwe buitenplanten probeer ik altijd erop te letten dat ze aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders of vogels. Ik krijg altijd super kromme teennagels van het feit dat mensen een ‘onderhoudsvrije’ tuin nemen met alleen maar tegels in hun achtertuin. Een terras voor je tuinset, tuurlijk moet je dat doen, maar verder moet je gewoon veel groen nemen in je tuin. Dat is ook koeler in de zomer en zorgt voor een betere waterafvoer bij veel regen. En kijk naar mijn wilde bloemen voortuin: super onderhoudsvrij!

Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe onze nieuwe inheemse plantjes het gaan doen. We moeten nog even wachten tot we ons pakketje kunnen ophalen bij Intratuin. Ondertussen is Flip ook weer ontwaakt uit zijn winterslaap en ‘helpt’ ons goed bij het tuinieren door flink gaten te graven (en te poepen!). Echt gezellig zo, met het hele gezin buiten bezig zijn.

Werk jij zelf ook aan de biodiversiteit bij jouw in de buurt? Of heb je nog tips die je wilt delen? Dan hoor ik het graag in een reactie! 🙂

Een gedachte over “Voorjaar in de bol”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s