Fotografie, Natuur

Sneeuw in Nederland: daar moet je bij zijn!

Soms lijkt Nederland een beetje saai. Al helemaal tijdens een corona-lockdown. Grauw weer, veel regen, alles dicht en dan ook nog eens het zoveelste bericht tijdens de persconferentie dat we nog lang niet uit deze crisis zijn… zucht! Geen wonder dat iedereen naar buiten gaat als het even een dagje zonnig is. Maar ook geen wonder dat iedereen helemaal enthousiast wordt en alle skibroeken uit de kast haalt als er in het nieuws komt: er is sneeuw op komst!

Ik ben in Nederland altijd wat huiverig met sneeuw. Niet omdat ik het niet leuk vind; wie houdt nou niet van zo’n prachtige witte wereld! Maar ja, het is Nederland,… en wanneer hadden we voor het laatst een mooi dik pak sneeuw in Nederland? Geen idee. Een paar weken geleden viel er ’s nachts 2 cm sneeuw, maar de volgende dag was alles alweer gesmolten, prut, grijs, terwijl de treinen en het andere verkeer er nog drie dagen last van had. Tja, Nederland.

Maar deze keer waren de voorspellingen iets rooskleuriger. Zelfs tot het andere extreme aan toe: een Siberische winterweek stond ons te wachten met een heuse sneeuwstorm. En ja hoor, op zondagochtend werden we wakker in een prachtige witte wereld, met een goed dik pak sneeuw! Dus net als de rest van Nederland ging ik erop uit! En dan merk je wat zo’n verandering van landschap met een mens doet. Er rijden ineens stukken minder auto’s door de straat. Kinderen die normaal uren achter een beeldscherm zitten, spelen ineens buiten. Mensen doen boodschappen met de slee. Volwassenen worden weer even kind (mijn man). En midden op straat lopen, omdat daar de minste sneeuw ligt, kan ook ineens.

Ik heb zelf ook behoorlijk door sneeuwduinen heen moeten ploeteren. Maar dan bleef je in ieder geval wel goed warm. En met droog weer en een beetje blauwe lucht, krijg je toch mooie plaatjes die je in het Nederlandse landschap niet vaak tegenkomt.

Inmiddels leven we alweer een aantal dagen in een witte wereld, na een poosje wordt het alweer normaal. En de ongemakken kom je dan ook tegen. Veel sneeuwschuiven, strooien, voorzichtig autorijden, uitglijden op de fiets, flink stoken in huis… Maar hé, zo vaak komen deze winters niet meer voor in Nederland. En voordat je het weet dooit het alweer. Dus zolang het kan, moeten we er toch maar van genieten.

Een gedachte over “Sneeuw in Nederland: daar moet je bij zijn!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s