Burgerlijk

Genieten met de hoofdletter G

Met allebei een fulltime baan moet je echt tijd inplannen voor ontspanning. En waar wij dat altijd heel goed kunnen, is in onze tuin. In de zomer is het natuurlijk heerlijk BBQ-en of chillen in de zon, maar ook in de winter is het fijn om de vuurkorf aan te steken en onder de overkapping met een elektrisch dekentje tegen elkaar aan te kruipen. En dan is het voor ons even keihard Genieten met de hoofdletter G!

Het stomme is dat je er vaak nog wel druk mee bent. Voordat je aan genieten toekomt. Ik maak eerst lekkere hapjes in de keuken, de kussens van de loungebank moeten naar buiten, gezellige kaarsjes aan, mijn man stookt het vuur op. En als je dan eindelijk zit, word ik na een uur soms alweer onrustig en ga ik denken aan de dingen die ik nog wil doen.

Het valt dus niet altijd mee om te ontspannen of te genieten. Ook als we een dagje naar de sauna gaan, moet ik echt even een paar uur ‘inkomen’. Waarom is het soms zo moeilijk om te ontspannen? Ik voel vaak wel dat mijn lichaam eraan toe is, maar toch staan mijn gedachten niet uit. Ook als je een vakantie hebt gepland lijkt het eerst nog niet echt ontspannend. De laatste dagen op het werk moet je zaken afronden, ondertussen thuis alles inpakken. Op de dag van vertrek drie keer checken of we alles meehebben. Dan is een avondje tv-kijken eigenlijk veel makkelijker. Maar ben je dan wel compleet ontspannen met de prikkels van een serie of film? Want ja, ik vind wel dat je pas echt kan genieten als je je ook bewust bent van dat moment en je ontspannen voelt.

Ik heb wel eens gelezen dat je op vakantie eigenlijk pas na 10 vrije dagen kan loskomen van je werk. Dat betekent dat je dus voor een ontspannen vakantie, eigenlijk altijd minstens twee weken vrij zou moeten hebben. Die luxe heb je niet altijd. Omdat het te druk is op het werk of omdat je niet zoveel vakantiedagen hebt. En als je dan twee weken niet werkt, maar wel gewoon thuis blijft? Dan vind ik het ook nog wel lastig om mij te ontspannen en te genieten. Omdat ik dan het gevoel heb dat ik nog steeds zoveel ‘moet’ in het dagelijkse ritme van de dag. Daar wil ik vanaf. Ik wil meer Genieten met de hoofdletter G!

Genieten is meer dan een vakantie van minstens twee weken in het buitenland. Het lukt mij steeds beter om tijdens een wandeling in het bos, mij bewust te zijn van mezelf, even ergens stil te staan of te gaan ziten, om mij heen kijken en te genieten. Ik ben me dan bewust van alles om mij heen. Even die zonnestralen op je gezicht voelen. En tuurlijk, heb ik ook nog wel veel gedachten in mijn hoofd, maar daar moet ik even doorheen om juist tot die ontspanning te komen. En als ik geniet, voel ik mij gelukkig.

Even genieten van Flip, van mijn familie, van mooie muziek, mooie natuur, een lekker drankje. Het is niet voor niks dat men zegt: je kan ook genieten van de kleine dingen. Het geluk van een vakantie van twee weken, is dat het geniet-momentje, na geniet-momentje, na geniet-momentje is, twee weken lang! Maar ook thuis kan je genieten met de hoofdletter G. Voor mij zit dat hem in het feit dat je even ergens bewust van moet zijn. Even een paar minuten ergens bij stil te staan, diep ademhalen, je lichaam ontspannen, en dan is het al snel genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s